GConnect is now available on Google Play Store. Download now!!

CTET ENGLISH SOLVED PAPER 18.09.2016 & CTET Previous year solved papers for all subjects

CTET SOLVED PAPER 18.09.2016/  PART IV LANGUAGE I – ENGLISH / Central Teacher Eligibility Test (CTET) English solved paper September 2018 & CTET Previous year solved papers for all subjects

CTET ENGLISH SOLVED PAPER 18.09.2016 & CTET Previous year solved papers for all subjects / Central Teacher Eligibility Test (CTET) Previous year solved papers for paper I and II

CTET Solved paper for the exam held on 18.09.2016

The candidates those who wish to become Class 1 to 5 or Class 6 to 8 or want to join KVS, NVS, Central Tibetan Schools as at teacher then you need to clear Central Teacher Eligibility Test (CTET) exam as it is, besides the other educational qualification, the minimum eligibility criterion for the same.

Schools under the administrative control of Union Territories of Chandigarh, Dadra & Nagar Haveli, Daman & Diu and Andaman & Nicobar Islands, Lakshadweep and NCT of Delhi also accept CTET for absorbing teachers into their respective schools.

The last CTET exam was conducted by Central Board of Secondary Education(CBSE) in September 2016. Since then the CBSE has not conducted the exam.

CTET may also apply to the unaided private schools, who may exercise the option of considering the CTET.

A State Government can also consider the CTET if it decides not to conduct the State TET.

National Council For Teacher Education (NCTE) is the governing body for TET exams and all rules/guidelines like eligibility, the syllabus is set by NCTE.

CTET 2018: Marks and validity

Minimum 60% marks are required to qualify the TET and the TET qualifying certificate is valid for seven years for appointment in schools. There is no restriction for appearing for the CTET exams, you can take the CTET Exam for improving your scores every year.

CTET Qualifying Marks

Exams
Category
Percentage of
Qualifying Marks
Passing Marks Total Marks
General 60 per cent 90 150
OBC/SC/ST 55 per cent 82 150

CTET 2018: Structure of Paper I (for Classes I to V) Primary Stage

S.No Subject Questions Max Marks
1 Child Development and Pedagogy 30 MCQs 30 Marks
2 Language I (compulsory) 30 MCQs 30 Marks
3 Language II (compulsory) 30 MCQs 30 Marks
4 Mathematics 30 MCQs 30 Marks
5 Environmental Studies 30 MCQs 30 Marks
Total 150 MCQs 150 Marks

CTET 2018: Structure of Paper I I (for Classes VI to VIII) Elementary Stage

S.No Subject Questions Max Marks
1 Child Development & Pedagogy(compulsory) 30 MCQs 30 Marks
2 Language I (compulsory) 30 MCQs 30 Marks
3 Language II (compulsory) 30 MCQs 30 Marks
4 Mathematics and Science * 60 MCQs 60 Marks
5 Social Studies/Social Science** 60 MCQs 60 Marks
Total 150 MCQs 150 Marks

* For Mathematics and Science teacher
**For Social Studies/Social Science teacher
Either 4 or 5, as applicable

CTET ENGLISH SOLVED PAPER 18.09.2016

(click here for previous year CTET solved papers and for online test practice for all subjects paper I and paper II)
DIRECTIONS (Q. Nos. 1-6) Read the extract given below and answer the questions that follow by selecting the correct / most appropriate options.

I cannot rest from travel : I will drink
Life to the lees : All times I have enjoy’d
Greatly, have suffer’d greatly both with those
That loved me, and alone, on shore and when
Thro’s scudding drifts the rainy Hyades
Vext the dim sea : I am become a name;
For always roaming with a hungry heart
Much have I seen and known; cities of men
And manners, climates,  councils, governments,
Myself not least, but honour’d of them all,

1.The speaker can be described as
(a) An adventure
(b) A frolicsome person
(c) A vagabond
(d) A seeker after the truth
Ans: (a) The lines of the given extract suggest that the speaker cab be described as an adventure.

2.The expression, ‘drink life to the lees’ means
(a) To live a life of adventure
(b) To live life to the fullest
(c) To live a life of pleasure
(d) To face challenges bravely
Ans: (b) The expression ‘drink life to the lees’ means to live to the fullest.

3. Which of the following statements is true?
(a) He has suffered and enjoyed grearly
(b) He has lost interest in life
(c) The speaker is an aimless wanderer
(d) His adventures have not changed his outlook
Ans: (a) The answer is clear from the second and the third lines of the poem.

4. The line, “Myself not least, but honour’d of them all” reveals that the speaker is
(a) Conscious of his merits
(b) Arrogant
(c) Prone to bragging
(d) A garrulous person
Ans: (a) The line, “Myself not least, but honour’d of them all” reveals that the speaker is conscious of his merits.

5. The figure of speech used in ‘drink life to the lees’ is
(a) Personification
(b) Assonance
(c) Simile
(d) Metaphor
Ans: (d) The figure of speech used in ‘drink life to the lees’ is metaphor.

6. Which literary device has been used in ’hungry heart’?
(a) Alliteration
(b) Irony
(c) Assonance
(d) Simile
Ans: (a) Alliteration has been used as literary device in ‘hungry heart’.
DIRECTIONS (Q. N0s. 7-11) Answer the following questions by selecting the correct / most appropriate option.

7. Home language is ….. in a natural way.
(a) Taught
(b)Promoted
(c) Acquired
(d) Learnt
Ans: (c) Home language is acquired in a natural way.  Language acquisition is the process by which humans acquire the capacity to perceive, produce and use words to understand and communicate.

8. Which of the following is not true while teaching the learners in their mother tongue at primary level?
(a) It is helpful in the intellectual development of the child
(b) It helps children is learning in a natural environment
(c) It develops self-confidence in the child
(d) It makes learning easy
Ans: (a) Teaching the students in their mother tongues does not affect the intellectual development of the child.

9. Communicative language teaching lays emphasis on
(a) Writing
(b) Grammatical competency
(c) Language use
(d) Form
Ans: (c) Communicative language teaching lays emphasis on using language for spontaneous communication in day-to-day situations.

10. Ria, a teacher of Class II, is presenting language items in her instructions and the learners are doing exactly as she is telling them to do. What is she practicing?
(a) Communicative language method
(b) Total physical response
(c) Direct method
(d) Audio-lingual method
Ans: (b) It is clear from the example that learners  are practicing total physical response.

11. While teaching language to learners, a teacher should teach
(a) In an integrated manner
(b) By giving instructions
(c) Through imitation
(d) In isolation
Ans: (a) The four language skills namely Reading, Writing, Speaking and Listening are best taught in an integrated (together) manner.

12. An intonation may not be a ….. tone.
(a) Loud
(b) Sliding
(c) Rising
(d) Falling
Ans: (b) Intonation tones are of two types-Falling tone and Rising tone. Pitch of voice keeps changing when a person speaks and may be high or low.

13. Functional grammar stand for using/teaching grammar in/through
(a) Parsing
(b) explanation of literary content
(c) Context
(d) Isolation
Ans: (c)Functional grammar stands for teaching grammar in context or according to the function performed by a grammar point in the task.

14. A teacher asks the learners to think of ideas quickly about the topic : ‘Save Water’ and also asks them to note down their ideas before writing the article on ‘Save Water’.  She is focusing on
(a) Drill
(b) Brainstorming
(c) Assessment
(d) Checklist
Ans: (b) The teacher is focusing on brainstorming or gathering ideas before starting a writing task.

15. Which of the following is not a form of literature?
(a)Travelogue
(b) One-Act Play
(c) Dictionary
(d) Memoir
Ans: (c) A dictionary is a book dealing with words of language, or with words or topics of a special subject and their meanings and explanations.

16. Assessment is
(a) Both process and product-oriented
(b) Jundgemental
(c) Product-oriented
(d) Process-oriented
Ans: (a) Assessment is both process and product oriented.  Some assessment tasks are designed to have students show their understanding by applying their knowledge to a situation.  Process-based assessment is concerned with performance of task or activity rather than its output.

17. Which of the following is not formative assessment?
(a) Oral testing
(b) Term-end assessment
(c) Anecdotal records
(d) Portfolios
Ans: (b) Oral testing, anecdotal records and portfolios are all means of formative assessment.  Term-end assessment is clearly Summative Assessment and so cannot be included in Formative Assessment activities.

18. A teacher asks the students to assess their classmates during a debate competition in the class.  This method of assessment is
(a) Group assessment
(b) Individual assessment
(c) Peer assessment
(d) Self-assessment
Ans: (c) When classmates assess their peers or other classmates, the method of assessment is called Peer assessment.

19. Match the following

Type of Assessment

Meaning

  1. Assessment of learning
  2. Assessment for learning
  3. Assessment as learning
(i)It is used during the process of learning and  teaching.
(ii)It is used when students reflect on ans monitor.
(iiii) It is used towards and at the end of the insturction period.

Codes
A             B              C
(a)           (iii)          (ii)           (I)
(b)           (iii)          (i)            (ii)
(c)           (ii)           (i)            (iii)
(d)           (i)            (iii)          (ii)
Ans: (b) Option (b) is the correct match of different types of assessment and their meaning.

20. Which of the following is not appropriate about language games?
(a) Language games create a real world context in the classroom and enhance the usage of Ehglish.
(b) Language games create a stress-free and natural environment where learners can learn English.
(c) Language games create an environment even for the shy learners to participate
(d) Language games provide competitive environment to the learners to win the game by any means.
Ans: (b) Language games provide motivation and a stress-free environment through which students can put their language skills to use.

21. Remedial teaching for
(a) The teacher to teach better
(b) Improving the image of the school
(c) The learner to learn better
(d) The learner to learn better and the teacher to improve his/her teaching
Ans: (d) Remedial teaching helps learners to learn better through removal of their problems and learning difficulties.  It also provides a chance for teachers to improve their teaching strategies and skills.

DIRECTIONS (Q. Nos. 22-30) Read the passage given below and answer the questions that follow by selecting the correct / most appropriate options.

The Mahatma’s remarkable wife, Kasturaba, did not object when he failed to set aside any part of his wealth for the use of herself and their children. Married in early youth, Gandhi and his wife took the vow of celibacy after the birth of several sons.  A tranquil heroine in the intense drama that has been their life together, Kasturaba has followed her husband to prison, shared his three-week fasts and fully borne her share of his endless responsibilities.  She has paid Gandhi the following tribute.
I thank you for having had the privilege of being your lifelong companion and helpmate.  I thank you for the most perfect marriage in the world, based on Brahmacharya (self-control) and not on sex.  I thank you for having considered me your equal in your life work for india.  I thank you for not being one of those husbands who spend their time in gambling, racing, women, wine and song, tiring of his childhood toys.  How thankful I am that you were not one of those exploitation of the labour of others.
How thankful I am that you put God and country before bribes, that you had the courage of your convictions and a complete and implicit faith in God.  How thankful I am for a husband that put God and his country before me.  I am grateful to you for your tolerance of me and my shortcomings of youth, when I grumbled and rebelled against the change you made in our mode of living, from so much to so little.
As a young child, I lived in your parents home, your mother was a great and good woman, she trained me, taught me how to be a brave, courageous wife and how to keep the love and respect of her son, my future husband.  As the years passed and you became India’s most beloved leader, I had none of the fears that beset the wife who may be cast aside when her husband has climbed the ladder of success, as so often happens in other countries.  I knew that death would still find us husband and wife.

22. How did Kasturaba react to Gandhiji’s will?
(a) She decided to discuss the matter with her parents
(b) She left quite unhappy
(c) She was astonished
(d) She accepted his decision without arguing
Ans: (d) The first line of the passage ‘The Mahatma’s remarkable wife, Kasturabai, dis not object when he failed to set aside any part of his wealth for …….’ Give the answer.

23. Kasturaba impressed the author most because she
(a) Stood by him through trying times
(b) Was an embodiment of humality
(c) Never questioned her husband’s decisions
(d) Was at his beck and call
Ans: (c) The lines ‘……. Kasturabai did not object when he failed …….’ And ‘ …….. Kasturabai has followed her husband to prison, shared his three-week fasts …….’ Give the answer to the question.

24. Husbands given to vices made Kasturaba feel
(a) Sad
(b) Disgusted
(c) Furious
(d) Unhappy
Ans: (b) According to the passage, husbands given to vices made Kasturabai feel disgusted.

25. Kasturabai’s relationship with her mother-in-law can be described as
(a) Informal
(b) Respectful
(c) Formal
(d) Conventional
Ans: (b) The line ‘…….. your mother was a great and good woman, she trained me, taught me how to be a brave, courageous wife ……..’ gives the answer to the question.

26. The author’s attitude to Kasturaba is
(a) Ambivalent
(b) Sympathetic
(c) Commendatory
(d) Neutral
Ans: (c) The first line of the passage ‘The Mahatma’s remarkable wife, Kasturabai …….’ Shows the author’s commendatory attitude to Kasturabai.

27. The word ‘tranquil’ as used in the passage means
(a) Calm
(b) Loyal
(c) Sober
(d) Gentle
Ans: (a) Tranquil means calm and peaceful.

28. The word opposite in meaning to ‘lifelong’  is
(a) Brief
(b) Weak
(c) Ardent
(d) Temporary
Ans: (d) Lifelong means lasting or existing all through your life.  So, ‘temporary’ would be its opposite.

29. Which part of speech is the underlined word in the following sentence?
“ ……… any part of his wealth”.

  1. Noun
  2. Conjunction
  3. Adjective
  4. Adverb

Ans: (a) In the given sentence ‘part’ has been used as a noun.

30. The sentence, “Some husbands spend their time in gambling” when changed into passive voice becomes
(a) Some husbands whose time is spent in gambling
(b) Some husbands whose time was spent in gambling
(c) Some husbands spent their time in gambling
(d) Time is spent in gambling by some husbands.
Ans: (d) The given sentence is in Present Indefinite tense.  So, while changing into passive voice helping verb is/are/am will be used.

Best wishes – GC Tutor

Comments
Loading...